петък, 6 ноември 2015 г.

АНТИsocial ~

АНТИsocial ~

~~ Преди да започна да изливам мисли, искам да спомена, че всичко, което пиша и ще пиша по-натам са лични разсъждения и мисли, които не се опитвам да натрапя на никого и не твърдя, че са истина. ~~

''Facebook е виновен.''
''Смартфоните са виновни.''
''Нямахме какво да си кажем и си цъкахме на телефоните.''
''Оф,не си вдига главата от телефона. Като зомби е.''

Легендата гласи, че телефоните са магически устройства, които щом веднъж ги отключиш директно се превръщат в продължение на ръката ти и не мърдат по тяхна воля. И тъй като много хора по онова време ги използвали, злите технологии възпрели споменатите НАРОЧНО от комуникация със себеподобни и накрая всички умрели в самота докато скролват из фейса.

Звучи правдоподобно, но аз не вярвам. Някак ми е трудно да повярвам, че нещо толкова скучно ми влияе толкова силно. И с право не вярвам. Познавам се и знам какво ме прави щастлива и ме забавлява и в дългия списък не фигурира нито телефон, нито интернет.
Но да си представим следната ситуация: автобус, липса на познати, липса на книга,лиса на забавни хора за наблюдение... Или, хайде, още една ситуация: компания, хора обсъждащи чалга музика или чалга изпълнители, липса на подходящ събеседник за интересен разговор. Две ситуации - малко скучни, малко неловки... И аз не мога да си кривя душата - предпочитам да си попиша с някой, който ще ми разкаже за някое представление, което е гледал или пък ще ми прати някоя хубава песен, или ще ми разкаже какво чете, или, или, или... И това, не ме прави антисоциална, а точно обратното.

Това, което мисля, че превръща обществото ни в антисоциални зомбита е чалгата.
Млади хора, които всяка седмица са на чалга се изчерпват. Няма какво да си кажеш с тях. В един момент те самите не могат да си кажат нищо повече помежду си. И тук е в момента, в който се вади телефона и празно - бавно - сляпо - се - скролва - и - скролва - скролва - - - .....
Защото не може вечно да се говори за Преслава и Галин. Писва. Избледнява. Губи важност. Спира да вълнува. Ограничава. Рамкира. Свива. Приобщава.


Ходете на театър. Вълнува.
Няма коментари:

Публикуване на коментар